Fysieke triage als corebusiness van huisartsenposten is sterk in opkomst. Steeds meer huisartsenposten voeren in hun bedrijfsvoering een scheiding tussen telefonische en fysieke triage door. Niet alleen in termen van de locatie waar deze beide vormen
van triage plaatsvinden, maar ook in de uitvoering daarvan.
Op een aantal huisartsenposten ziet men triagisten die alleen telefonische triage verrichten en triagisten die op de spoedpost, veelal aan de voordeur van de SEH, de fysieke triage uitvoeren. Deze ontwikkeling is volledig in lijn met het beleid van de overheid en zorgverzekeraars: de lopende patiënt kan alleen nog via de huisarts de acute zorg binnenkomen.
Vanuit deze ontwikkeling ontstaat bij huisartsenposten steeds meer de behoefte om aandacht te besteden aan het kwalificeren van triagisten die zich richten op de fysieke triage. Niet alleen het kwalificeren, maar ook het monitoren van de kwaliteit van de fysieke triage vraagt hierbij de aandacht.
De afgelopen periode heeft Latona Organisatie- & Opleidingsadvies een set van gedragsindicatoren ontwikkeld en getest, welke geheel gericht is op deze fysieke triage. Deze set van gedragsindicatoren is verwerkt in een auditscoreformulier en kan, gelijk de telefonische triage, dienen als instrument ter beoordeling van de kwaliteit van de fysieke triage. Tevens geeft deze handvatten voor het opleiden en trainen van triagisten voor de fysieke triage.
Op 9 december a.s. wordt tijdens het congres Innovaties in het triage-onderwijs (www.triagesymposium.nl) de Auditlijst Fysieke Triage gepresenteerd en waarna deze beschikbaar zal worden gesteld voor de huisartsenposten via www.triage.nl.